pushteti i cleopatrës

Ne 42 p.K. Antonio ndan perandorine me Oktavianin,duke marre Lindjen.Ishte 40 vjec dhe ishte matruar me Fulvian.Kleopatra dhe Antonio takohe ne Tasko ne 42 p.K.Udheheqesi romak dhe mbreteresha e Egjiptit behen aleate dhe dashnore,por Fulvia semuret dhe Antonio duhet te kthehet ne Rome.Fulvia vdes,por Antonio eshte i detyruar te martohet me Oktvian, motren e Oktavianit,per te ruajtur pozicionin e tij.Braktis Kleopatren shtatzene me dy binjake,do ta shohe vetem pas tre vjetesh.Ne 37p.K. Antonio nist ne fushate kunder Parteve dhe I kerkon Kleopatres ta shoqeroje ne Siri.Trupat e Antonios thyhen dhe ai kthehet ne Aleksandri.Ne 32 p.K. Oktaviano nxit romaket kunder tij dhe konkubinen e tij te pabese.Kleopatra e bind Antonion qe ta prese sulmin e kundershtarit ne Greqi.Beteja e Acios ishte nje disfate per Egjiptianet.Antonio i ngul thiken vetes dhe Kleopatra,e mbetur vetem,preferon te vdese,duke u kafshuar nga nje gjarper helmues.

Beri femije me Mark dy i kishte binjake. Ne fund fare, Mark Antoni (15 vjet me i vogel se Cezari), shkrojti se femija e pare e Kleopatres ishte femija e Cezarit, dmth trashegimtari i vertete i Cezarit. Pastaj i shkruan Oktavianit se X mbreteri, dhe Y mbreteri, si edhe Z mbreteri do ua lere trashegimi gjithe femijeve te tij (behet fjale per nje shtrirje nga Franca deri ne Indi, perfshi edhe Greqine). Ata kishin nje enderr te krijonin mbreterira te bashkuara, qe midis te tjera mundesish, te evitonte problemet e kombesive dhe te krijonte nje shkembim mallrash pa luftera. Plani i tyre acaroi Romaket sepse keto ishin toka te papushtuara akoma, dmth tregonte se Mark Antoni dhe Kleopatra kishin nder mend ti pushtonin ne te ardhmen. Ne beteje, anija e Kleopatres u kthye, dmth u dorezua dhe filloi te shpetonte cfare burimesh kishte akoma. Me pas, u kthye dhe anija e Mark Antonit. Romaket kete gjest e interpretuan se si Kleopatra e "terheq per hundesh" Mark Antonin dhe ne fund i futi thiken ne shpine duke e lene vetem ne beteje, por tani thuhet se ky ishte plan i Mark Antonit se s'ktheheshe mbrapsht ai pa pare Kleopatren te bente te njejten gje.

Mark Antoni u hodh mbi shpate, jo nga deshperimi se humbi betejen, por sepse e misinformuan (ose e genjyen) se Kleopatra kishte helmuar veten pas betejes. E megjithate, trupin e tij ia sollen Kleopatres, e cila bashke me sherbetoren e saj, e ngriten me litar nga dritarja sepse kishin frike te hapnin deren. Mark Antoni dha shpirt ne krahet e Kleopatres, e cila merret robine dhe behen gati ta cojne ne Rome. Duke kujtuar se si ekzekutuan te motren e saj vite me pare, ajo gjen nje menyre si te bindi nje nga sherbetoret qe ti sjelli nje gjarper helmues, te cilen ajo e shtrengon ne gjoks e vdes ne moshen 39 vjecare.